Или го сакаш или не го сакаш штом го запознаеш Мартингејл системот. Ние ќе ви покажеме како да започнете со системот, бидејќи многумина тврдат дека добиле големи суми благодарение на системот, додека други мислат дека може само да ги затворите очите и да се обложувате на среќа. Дали системот Мартингејл е за тебе? Можете да дознаете во овој напис.

мартингејл-рулет

Мартингејл систем чекор по чекор

  1. Креирајте сметка во казино.
  2. Изберете дали сакате да играте за вистински пари или за забава.
  3. Одете на рулет и одлучте на кој исход ќе се обложувате
  4. Исто така, изберете основен влог што ќе го задржите. На пример, 5 евра.
  5. Сега ставете 5 евра за исходот што го избравте. На пример на црвено.
  6. Ако топчето сега е на црвено поле, добивате 5 евра. Освоивте 5 евра и повторно го поставувате истиот влог на црвено.
  7. Спротивно на тоа, ако топката се наоѓа на црно и изгубите, мора да вложите 10 евра на следниот круг. Ако го добиете следниот круг, сте ја вратиле вашата загуба плус почетниот влог и имате профит од 5 долари.
  8. Во теорија, двојно вложувате секој пат кога ќе изгубите. Се додека не ги вратите назад влоговите.

Дали системот е легален за употреба во казино?

Некои луѓе веруваат дека Мартингејл е нелегален систем што казината не го прифаќаат. Но, казината немаат ништо против Мартингејл системот, бидејќи знаат и дека имаат свои ограничувања. Така, тоа не може да се смета како броење карти во блек џек, итн, што може да биде нелегално.

Разлика во теорија и пракса

Меѓу многуте теории за тоа како да се вложуваат пари и да се добие голема добивка, системот Мартингејл е еден од најистакнатите, поради неговата еднократна, прецизна и хипотетичка формула. Системот Мартингејл се базира на математичка формула која ќе обезбеди големи добивки за играчот ако има доволно време и пари. Формулата ја користат луѓе што играат за пари. Накратко, системот Мартингејл ја зголемува можноста за добивање на пари на долг рок со удвојување на влогот секој пат кога ќе изгубите. Теоретски, секогаш треба да се врати оригиналниот влог + профит. Сепак, теоријата е само теорија, и во реалноста, формулата бара од вас да имате неограничено богатство и казиното да нема лимити.

Сепак, можете да експериментирате со методот Мартингејл сѐ додека сте прифатиле дека исто така губите пари, а не само да добивате.

Математиката во Мартингејл системот

Мартингејл е теорија која ги дели водите помеѓу играчите и теоретичарите. Формулата Мартингејл тврди врз основа на пресметка на веројатноста дека веројатноста за победа се зголемува за одреден број на кругови и дека после многу загуби следува победа и со тоа ќе се вратат загубите. Повеќето застапници за полезноста на системот Мартингејл ќе ве советуваат да бидете трпеливи и да ги удвојувате влоговите дури и по многу загуби, бидејќи формулата покажува дека на крајот ќе ги вратите сите загуби + профит. Меѓутоа, важно е да се има во предвид дека формулата е создадена во теоретски универзум со теоретски пари и теоретско време, и ние можеме да го имитираме овој теоретски универзум ако имаме неограничено богатство и неограничено време, на пример, за стотици години играчот дефинитивно би бил милионер. Но, во реално време и реалниот свет – со мали богатства – системот не е беспрекорен.

Интуитивна математика

И покрај добрата и лошата репутација на системот Мартингејл, има многу играчи кои слепо веруваат во применливоста на формулата и ги докажуваат теориите. Математиката има збор за тоа – “интуитивна математика” – што значи дека користењето на еден вид математика што се чини логична, целосно се проширува во ризични експерименти целосно без разбирање на системот.

Еден вид на погрешно толкување на системот Мартингејл е, на пример, интуитивно да се верува дека може да се комбинира интуитивна логика и емоции директно на системот Мартингејл или казино системот, така што шансата за победа, на пример, се зголемува по пет загуби, бидејќи шансите да се погоди црвено / црно на рулет се 50/50. Тука мора да запомните дека исходот од казиното не е само случаен, туку е случајно независен од претходните круга! Значи, ако сте погодиле црвено или црно во претходниот круг, тоа не е воопшто важно за следниот круг. За рулетот не е важно каков бил претходниот исход, бидејќи е изграден за да започне одново и одново секој пат.

Како функционира во пракса?

Во пракса, избирате да играте на одредена боја на рулетот – на пример, црвена боја. Исто така, може да биде и друга опција со шанси 50/50. Сега ќе го ставите вашиот облог на црвено и секој пат кога ќе изгубите повторно ќе играте црвено. Ако победите, повторно го играте основниот влог со кој сте започнале. Шансата за да погодите црвена е нешто под 50%, и по пет изгубени круга, се зголемува теоретската веројатност на шестиот пат да погодите црвено. Четири круга со Мартингејл системот може да изгледаат вака:

Се обложувате 10 евра на црвено и губите. Потоа двојно го зголемувате влогот и плаќате 20 евра, но пак губите. Повторно двојно го зголемувате последниот влог, значи влогот сега е 40 евра, но пак губите. Го дуплирате влогот, вложувате 80 евра, и добивате. Добивате 80 евра, од кои 70 евра се повраток на претходните загуби, и 10 евра профит.

martingejl-rulet

Предности и недостатоци на системот на Мартингејл

Предности

Во помали размери, може да биде забавно да пробате различни методи. Вистината е дека, иако методот се докажува како профитабилен, никогаш нема да знаете дали методот е причината за добивката, или едноставно чиста среќа. Сеуште може да биде добра работа да се игра метод како што е Мартингејл. Тоа може да ја постави играта во систем и да ви помогне да бидете совесен играч.

Недостатоци

Од друга страна, секогаш ќе има ограничувања за тоа колку совесни како играчи можеме да станеме, бидејќи теориите се создадени во хипотетички свет и не е исто кога треба да се спроведат во реално време и место, и со ограничено богатство. Затоа, може да биде недостаток доколку го користите системот Мартингејл, а сте еден од оние кои слепо го следат системот, со други зборови станувате “интуитивен математичар”. Едноставно „интуитивните математичари“ чувствуваат дека веројатноста за победа по пет круга треба да се зголеми и има и шанси за тоа, но во казиното, тоа не е гаранција, бидејќи поверојатно е да победиме после повеќе круга од тоа што интуитивниот математичар мисли и верува.

Накратко, Мартингејл системот не е добар избор доколку сте еден од оние кои слепо веруваат во работите, но може да биде одличен избор доколку се обидете со мали облози и да престанете навреме.

Историја на системот

Системот Мартингејл започнал да се користи во Франција во 19 век и бил модел на игра од самиот почеток, кога играчот двојно го зголемувал влогот по секоја загуба, така што првата и најдобрата победа ги покривала претходните загуби. Од тогаш, методот се користи и во рулетот и во игри каде што има 50/50 шанси да се погоди црвено/црно или други можни исходи.

Мартингејл е познат како ризичен метод, иако од теоретска перспектива се чини дека може да му обезбеди на играчот добивка, но сепак постои и негативна страна во оваа математичката теорија, а тоа “брз банкрот”. Математички е докажано дека играчите со методот Мартингејл не освојуваат повеќе од луѓе кои само веруваат во нивната среќа.